Andrej Kiska államfő továbbra sem jelentette be, indul-e a következő államfőválasztáson. Ennek ellenére a sajtóban és a politikai kulisszák mögött szinte kész tényként kezelik, hogy a jelenlegi államfő az újabb öt éves mandátumért már nem száll harcba.

 

A DenníkN felkérésére a Focus ügynökség felmérte, hogy ilyen esetben kinek lenne a legnagyobb esélye a végső győzelemre. A felmérés április 24. – 30. között zajlott 1005 személy megkérdezésével és az alábbi eredmény született:

 

Az első három helyen két nő szerepel. Iveta Radičová a megkérdezettek 13,9 százaléka, míg az ellenzéki OĽaNO alelnöke, Veronika Remišová a megkérdezettek 7,8 százaléka számára lenne elfogadható. A második helyen az SNS elnöke, Andrej Danko végzett 12,1 százalékkal.

 hirdetes_300x300  

 

A Smer elnöke, Robert Fico néhán hónapja bejelentette, hogy másodszor már nem kíván elindulni az államfőválasztáson. Szlovákia uniós biztosa, Maroš Šefčovič (Smer) kampány nélkül egyelőre 2,8 százalékon áll.

 

Mivel az MKP továbbra is hallgat, kit javasol majd saját jelöltjének, így a magyarok között egyelőre Bugár Béla az egyedüli név, akire a megkérdezettek 5,3 százaléka szavazna. Ez jóval kevesebb, mint a Szlovákiában élő magyarság aránya.

 

A Körkép.sk. megkérdezi olvasóit, hogy az alábbi felvidéki közéleti személyiségek közül kit látnának szívesen köztársaságielnök-jelöltként:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Menyhárt József, az MKP elnöke tavaly decemberben először a Körképnek nyilatkozva árulta el, hogy a párt saját államfőjelöltet indít. Névként többek között a párt korábbi EP-képviselője és ismert politikusa, Bauer Edit merült fel.

 

 

A nagy barátok. Andrej Danko és Bugár Béla. Kép: DenníkN

 

A helyzetet az ellenzék szempontjából tovább árnyalhatja, hogy mai sajtóhírek szerint a feljövőben levő ellenzéki Progresszív Szlovákia párt az ismert ügyvédnőt és polgárjogi aktivistát, Zuzana Čaputovát indíthatja.

 

Bugár Béla köztársaságielnök-jelölésével kapcsolatban a Körkép.sk megkérdezi olvasóit:

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az államfőválasztásra 2020 első felében kerül sor.

 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!