Hazugsághadjáratot folytat Magyarország ellen az ukrán állami propaganda – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Aljas és szemenszedett hazugság, hogy amikor Magyarország védi a kárpátaljai magyarokat, akkor Oroszország elvárásai alapján jár el – mondta a politikus, majd hozzátette: Magyarország megvédi azt a 150 ezer magyar embert, akik Kárpátalján élnek, „de ehhez nekünk nem kellenek harmadik felek és iránymutatások.”

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: miközben az ukránok azt sugalmazzák a nemzetközi közvélemény számára hazug módon, hogy Magyarország kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos politikáját egy harmadik fél determinálja, Kárpátaljáról besorozott magyarok is harcoltak, illetve harcolnak Ukrajna területi integritása érdekében Ukrajna keleti felében.

 

 hirdetes_810x300  

Szijjártó Péter az elmúlt időszak eseményeivel kapcsolatban kifejtette: az ukrán elnök olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely elvenné az ukrán állampolgárságot azoktól, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek.

 

Ez nemcsak az uniós értékekkel, szokásokkal megy szembe, de nemzetközi jogot is sért – tette hozzá.

 

Ezek után a nemzetközi színtéren azt a hazugságot terjeszteni, hogy Magyarország politikáját egy harmadik fél befolyásolja, „aljas és elfogadhatatlan” – közölte a miniszter.

 

Szijjártó Péter jelezte: az elmúlt időszakban számos törvényalkotási és félelemkeltő akciót hajtott végre Ukrajna a kárpátaljai magyarokkal szemben, szabadjára engedte a nacionalista indulatokat és pártokat, és újabb szankciókkal fenyegeti az ottani magyarságot.

 

Magyarország világossá tette, akkor tér vissza Ukrajna integrációs törekvéseinek támogatásához, ha garantálják, hogy az elvett jogokat visszaadják, a már meglévőket pedig nem sértik – mondta.

 

MTI

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!