A Focus-ügynökség legfrissebb felmérése szerint a szlovák lakosság túlnyomó többsége, csaknem három negyede egyetért Szlovákia uniós tagságával. Ebből 31,3 százalék határozottan egyetért, 43,4 százalék inkább egyetért.

 

A leg unióbarátibb válaszadók az SaS (95 százalék) és az OĽaNO (90 százalék) választói voltak. Nem politikai nézőpontokat figyelembe véve a határozottan vagy inkább az uniós tagságot támogatják a magukat liberálisnak, az „kreatív szakmunkásnak”, diáknak, 18-34 év közöttinek vagy egyetemistának vallók. A jobboldali irányultságú válaszadók 80 százaléka szintén ide tartozik.

 

Az ország EU-tagságával a válaszadók 22,3 százaléka nem nem ért egyet, harmaduk kifejezetten elutasítja azt. A legnagyobb mértékben az ĽSNS szavazói közül kerültek ki az ilyen válaszadók: 50 százalékuk nem ért egyet Szlovákia uniós tagságával; az alapfokú végzettséggel rendelkezők 32 százaléka, a 100 ezer lakosnál nagyobb városokban élők 32 százaléka, a nyugdíjasok 31 százaléka, a konzervatív érzelműek 31 százaléka, a magukat magyar nemzeti kissebbséghez tartozónak vallók 31 százaléka szintén nem ért egyet az uniós tagsággal.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérés során a Focus-ügynökség 1005 embert kérdezett meg.

 

A HNonline.sk infografikája:

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: pxhere.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!