Jövő év elejétől változik az osztrák jogrend az Ausztriában dolgozó szlovák állampolgárok számára. Nyugati szomszédunk 2019. január 1-től több mint a harmadával csökkenti az ott dolgozó, de Szlovákiában élő állampolgárok családtagjainak folyósított gyerektámogatás összegét.

 

Minderről Ján Richter szlovák szociálisügyi miniszter tájékoztatott a parlament uniós bizottságának ülésén. Az osztrák kormány ugyanis elfogadta azt a javaslatot, hogy a külföldre folyósított gyerektámogatás összege az adott országban érvényes megélhetési költségek alapján kerüljön kiszámításra.

 

Ez nagy különbséget teremt az osztrákoknak, illetve az Ausztriában dolgozó, de szlovákiai lakhellyel rendelkező személyek gyerekeinek fizetendő támogatások összege között. A különbség 36,7 százalék. Ennyivel alacsonyabb gyerektámogatást kap jövő évtől például az Ausztriában nyugdíjasokat gondozó szlovák állampolgár gyereke, szemben az osztrákkal.

 

 hirdetes_810x300  

Alacsonyabb koeficiens

 

Mivel Szlovákiában alacsonyabbak a megélhetési költségek, ezért Ausztria az ide folyósítandó gyerektámogatás összegét 0,633-as együtthatóval csökkenti, ami a gyakorlatban 36,7 százalékos támogatás-csökkentést jelent.

 

Ausztriában ma egyébként havi 180 eurós a gyerektámogatás, Szlovákiában havi 23,68 százalék.

 

Richter szerint Ausztria 2016-ban ilyen formában 63,3 millió eurót költött Szlovákiában élő gyerekek támogatására. Jövő évtől az indexációnak köszönhetően ez az összeg 23 millió euróval 40 millió euróra csökken.

 

„Ez állampolgársági alapon hozott diszkrimináció“, nyilatkozta Richter. A csökkentés sok Ausztriában dolgozó felvidéki magyar munkavállalót is érint.

 

Paradox módon annak a szlovák kormánynak a minisztere beszél diszkriminációról, amely az elmúlt években a magyar állampolgársági törvény következtében vonta meg a kettős állampolgárság lehetőségét saját állampolgáraitól.

 

Az osztrák kormány lépését egyébként Csehország, Lengyelország és Magyarország is kritizálja, míg Németország, Dánia, Hollandia és Írország üdvözli.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!