Szeptembertől már nem vagyontárgyként, hanem élőlényként fogják kezelni az állatokat Szlovákiában. Az új törvénymódosítást a parlamenti képviselők pénteken fogadták el 95 szavazattal.

 

A jogszabály új intézkedéseket vezet be az állattenyésztőkkel, a kutyák chipezésével, valamint az állatkínzással kapcsolatban.

 

A posztján maradó Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter egy olyan történelmi lépésnek nevezte a módosítást, melynek köszönhetően nagymértékben javulhat az állatok helyzete Szlovákiában. Az állatok védelme terén pedig kulturáltabb és civilizáltabb szintre léphet az ország.

 

 hirdetes_300x300  

Az új jogszabály értelmében minden gazdinak kötelező lesz chipet tetetnie a kutyájába legkésőbb 12 hetes koráig. A kutya eladása vagy elajándékozása előtt a kutya chipezése még a gazdicsere előtt kötelező lesz a kutya korára való tekintet nélkül. A chippel ellátott kutyák és a gazdáik regisztrációját egy központi nyilvántartásban fogják vezetni.

 

A chipbeültetés az állatorvosok feladata lesz, s az ő kötelességük lesz a kutyák regisztrációja is a chipezés után legkésőbb 24 órán belül. Amennyiben a kutyának új gazdája lesz, akkor még az eredeti gazdi kötelessége lesz, hogy az állatorvoson keresztül 21 napon belül jelentse a változást. Hasonló lesz a helyzet akkor is, ha a kutya elpusztul.

 

A 2018. augusztus 31-ig született kutyákat legkésőbb 2019. október 31-ig kell bechipezni. A chipezésért maximum 10 eurót kérhetnek az állatorvosok, az olyan anyagi szükséghelyzetben lévő személyeknek, akik 2019. október 31-e előtt született kutyát tartanak, az állam téríti a chipezést. Tervezett szaporítás esetén a szukát még a pároztatás előtt regisztráltania kell a gazdájának. Nem tervezett vemhesség esetén azonabn rögtön chipbeültetésre kell vinni az állatot.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teal Swan

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!