Miközben az USA újra szankciók bevezetését tervezi Iránnal szemben, öt nagyhatalom, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és Nagy-Britannia Bécsben tárgyalnak az iráni atomalku sorsáról.

 

Az USA keménykedésével szemben azonban az öt ország még nem tudott olyan ötlettel előűllni, amelyek minimalizálnák a szankciók újrabevezetése miatti károkat. Irán csak abban esetben hajlandó továbbra is „felfüggesztve tartani” nukleáris programját, ha az Európai hatalmak biztosítják, hogy továbbra kereskedhet a világgal az amerikai intézkedések ellenére.

 

Irán fő gondja a bankrendszer, a biztosítás és a szállítás. Nemzetközi kereskedelemnél a bankok biztosítják a pénzáramot. Ez a gyakorlatban több mindent jelenthet, alapesetben arról van szó, hogy a vevő bankja csak akkor utalja a pénzt az eladónak, ha az áru beérkezett a megadott kikötőbe, vagy raktárba, és bemutatják az erről szóló dokumentumokat. Ha egy amerikai bank nem hajlandó kommunikálna az iráni eladó bankjával, akkor az üzlet meghiúsul.

 

 hirdetes_810x300  

Árubiztosítás nélkül Irán szintén nem tudja értékesíteni áruját, nem mindenki vállalja azt a kockázatot, hogy kártérítést lehetősége nélkül vásároljon többmillió eurós tételben olyan árut, amit aztán ezerkilométerekre szállítanak hajóval.

 

A bécsi találkozó egyik eredményeként az európai hatalmak és Kína megegyeztek, hogy összeállítanak egy „mérséklő csomagot” Irán számára, amely ellensúlyozni tudja az amerikai szankciók okozta károkat.

 

Az EU ugyanakkor már elkezdett védvonalat kialakítani az iráni érdekeltségű európai cégek számára az USA-val szemben. Például sürgetik a tagállamokat, hogy pénzt pumpáljanak az iráni központi bankba, hogy az a szankciók bevezetésekor ne omoljon össze. Brüsszel olyan javaslaton is dolgozik, amelyek megtiltanák az európai cégeknek, hogy betartsák az USA szankcióit.

 

A tárgyalás résztvevői optimisták, és Irán is bizakodó, bár Teherán keményen fogalmaz, erre minden lehetősége megvan, ugyanis az atomalku kudarca elsősorban Németországnak és Franciaországnak fájna – ők élvezik ugyanis az olcsó iráni olaj anyagi előnyeit leginkább.

 

DW.com, Körkép.sk

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!