Spanyolországban bukni fog a kormány a korrupciós perek miatt. A törvényhozás megpróbálja leváltani a konzervatív néppárti miniszterelnököt, Mariano Rajoyt, aki ellen ma nyújt be a spanyol munkáspárt bizalmatlansági indítványt, amely szinte biztos, hogy átmegy a törvényhozáson.

 

Ha a nem történik valamilyen meglepő fordulat, Rajoy lesz az első spanyol kormányfő az ország történetében, akit lemondatnak posztjáról.

 

Rajoy kilátásai rendkívüli mértékben rontotta, ugyanis a Baszk Nacionalista Párt is a fejét követeli, és persze leváltása mellett foglalt állást a Katalán Köztársasági Baloldal is. A szocialisták szeme előtt pedig ott lebeg a lehetőség, hogy átvegyék a kormányzást. Rajoy bukásával szinte azonnal Pedro Szanchez pártvezér foglalhatja el a helyét a kormányfői székben, bár az előrehozott választásokig kisebbségben lenne kénytelen kormányozni.

 

 hirdetes_300x300  

A 350 tagból álló spanyol törvényhozás abszolút többséggel határoz Mariano Rajoy sorsáról, vagyis legalább 176 igenlő szavazatra van szükség.

 

A Spanyol Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a jelenleg kormányfő leváltását, mert a bíróság a a hónap közepén első fokon 29 vádlott ellen összesen 351 évnyi szabadságvesztést ítélt meg – köztük több szocialista volt és jelenlegi politikai vezetőt, de vannak köztük konzervatívok is szép számmal, akik szintén hasznot húztak a kiskapukból. A Gürtel-ügy az eddigi legszövevényesebb spanyol korrupciós botrány, amely 2009-ben pattant ki.

 

Körkép.sk, Politico.eu

nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!