Saját gyümölcsből, magánszemélyként, csak és kizárólag a törvény feltételeinek pontos betartásával a Most-Híd képviselői engedélyeztetnék a házipálinka-főzést. A törvénymódosító javaslatot a parlament júniusi ülésén a Most-Híd koalíciós pártból Peter Antal, Tibor Bastrnák, Bugár Béla, Jakab Elemér és Peter Kresák terjesztette be.

 

Annak ellenére, hogy Szlovákiában és a környező országokban is régi hagyománya van a saját gyümölcsből készített házipálinka-főzésnek, a törvény mégis tiltja ezt a tevékenységet.

 

A jelenlegi helyzetre nem tekinthetünk elégséges megoldásként, hiszen az egyértelmű tiltás és a fenyegető büntetőeljárás ellenére mégis nagymértékű házipálinka-készítés folyik az országban” – állítják a törvénymódosító javaslat indoklásában.

 

 hirdetes_300x300  

A törvénymódosító javaslat értelmében csak az a 18. életévét betöltött személy főzhetne otthon pálinkát, aki megfelelő lepárló berendezéssel rendelkezik, és azt bejelenti a hatóságoknál.

 

A törvény azt is megszabná, hogy egy évben maximálisan hány liter házipálinkát lehetne elkészíteni. Egy személy saját fogyasztásra évente maximum 25 liter pálinkát állíthatna elő. Az előállítás egy maximum 100 literes lepárlóberendezésben valósulhatna meg. Abban az esetben, ha egy közös háztartásban több olyan személy lakik, aki teljesíti a magán házipálinka-készítőre vonatkozó előírásokat, a törvény értelmében az egész család akkor is csak 25 liter pálinkát állíthat elő egy évben. Az otthoni körülmények között készített pálinkát semmilyen körülmények között nem lehetne a piacon áruba bocsátani.

 

Teraz.sk

Nyitókép: profimedia.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!