Szlovákia történelmi sikert ért el: az értékpapírpiacon sikerült 50 éves lejáratra fél milliárd eurós kötvénycsomagot értékesítenie. A hírről Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter számolt be a sajtónak.

 

Állítása szerint ilyen hosszú lejáratra csak az Európai Unióban csak öt ország képes kötvényt eladni.

 

A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt. A kibocsátó (esetünkben az állam) kötelezi magát, hogy a megegyezett időben és módon kifizeti a kötvényben szereplő tőkét, annak kamatait, jutalékait. A most bejelentett kötvénycsomag ötven évre szól, ami a törlesztés idejét jelenti.

 

 hirdetes_300x300  

Sok variáció létezik. A tőkét lehet egyszerre a lejárat időpontjában, vagy részletekben törleszteni; a kamat sem feltétlenül stabil, minden attól függ, hogyan fektették le a feltételeket a kötvényben. A lényeg, hogy aki 50 évre vásárol Szlovákiai kötvényt, az arra fogad, hogy az ország gazdasági teljesítménye és az államháztartás állapota pozitív utat jár majd be a következő fél évszázadban. Ez egy akkora időtáv, amelynél már jelentősen nő a kockázat, ezért rendszerint csak a legstabilabb országok örülhetnek ilyen lehetőségnek. Valaki közéjük sorolta most Szlovákiát is.

 

„Fél milliárd euró forrást biztosítottunk be 50 éves lekötésre, nagyon stabil feltételekkel. Ez azt jelenti, hogy a feltételek a következő 50 évre fixnek minősülnek. A kamat 2,25 százalék. Ez számunkra nagyon pozitív jelzést jelent az államháztartás állapotára vonatkozóan”

 

fogalmazott Kažimír.

 

HNonline.sk

Nyitókép: euroactive.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!