A Kassai Kerületi Ügyészség falain belül csütörtökön délelőtt megkezdődött Vasiľ Špirko, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze elleni diszciplináris eljárás.

 

Az eljárást azért indították Špirko ellene, mert az egy nyilvános sajtótájékoztató keretén belül leleplezte Robert Kaliňák és Ján Počiatek eximiniszter botrányos ügyeit. A bizottság által meghozott döntés alapján a diszciplináris eljárás nem nyilvános.

 

A Diszciplináris Bizottság pénzbüntetéssel sújtaná Špirkót. A tettét pedig a súlyosabb vétségek közé sorolja. Ahogy Špirko korábban jelezte, a pénzbüntetés mellett annak a veszélye is fennáll, hogy elveszíti az ügyészi állását.

 

 hirdetes_810x300  

Vasiľ Špirko még márciusban hozta nyilvánosságra, hogy mit tartalmazott a Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek korábbi közlekedésügyi miniszter elleni feljentés. Állítólag mindkét miniszter 100 millió eurós kenőpénzt kapott. A pénzt mint províziót kaphatták azért, mert megmanipulálták az egyik közbeszerzési eljárást. Špirko felügyelte a B.A. Haus néven emlegetett ügy nyomozását, ám a rendőrség hatalommal való visszaéléssel vádolta meg, és eltávolította az ügy éléről.

 

Špirko szerint Kaliňák rendelte el az ő hiteltelenítését, csak azért, hogy megszerezze a büntetőfeljelentés szövegét, amely egyértelműen kompromittálja őt és Počiatekot.

 

Sme.sk

Nyitókép: TASR/František Iván

 

A speciális ügyész a Kaliňákot feljelentő Vasiľ Špirko megbüntetését kéri

 

Špirko feljelenti Kaliňákot, Gašpart és a NAKA két vezetőjét

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!