Az uralkodónak két születésnapja van egy évben, a hivatalosat mindig június egyik szombatján rendezik meg.

 

Hagyományos katonai pompával ünneplik szombaton Londonban a 92 esztendős II. Erzsébet királynő “hivatalos” születésnapját. A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 66 éve – regnáló uralkodójának “hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

 

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Getty Images

 

A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már 2015. szeptember 9-én megdöntötte, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon, átadva saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját a történelemnek. Idén februárban pedig már a 66. trónon eltöltött évet ünnepelhették.

 

Fotó: Getty Images

 

Az uralkodói házaspár vélhetően idén is hintón érkezik a Buckingham-palotából, majd a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához hajtanak, amelynek parkjában a felsorakozott díszszázad díszszemlével tiszteleg a királynő előtt.

 

Fotó: PA

 

Fotó: PA

 

A királynő egyébként hamarosan különleges utazásra indul, melyre nem mást, mint unokája, Harry herceg újdonsült feleségét, Meghan hercegnét hívta meg. A párosuk június 14-én Cheshire-be utazik a királyi vonaton, ahol színház- és múzeummegnyitón vesznek részt együtt, Harry herceg nélkül.

 

MTI

Nyitókép: PA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!