A Franciaországhoz tartozó Korzika szigete is segítséget ajánlott kedd reggel az Aquarius nevű civil mentőhajónak, melyet sem Olaszország, sem Málta nem hajlandó fogadni: „a vészhelyzetre való tekintettel Korzika kormányzótanácsa felajánlja az SOS Méditerranée-nak, hogy az Aquarius kiköthet Korzika egyik kikötőjében” – írta a Twitteren Gilles Simeoni, a testület elnöke.

 

Hétfőn Spanyolország is felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust, de az SOS Méditerranée szerint a spanyol kikötők túl messze vannak, és a körülmények nem adottak ahhoz, hogy eljussanak odáig.

 

A civil szervezet mentőhajója múlt szombaton mentett ki több száz migránst a vízből; 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, de Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban, és azt mondta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára kell mennie. Ezt azonban Valletta is elutasította, arra hivatkozva, hogy a szombati mentőakció az olasz hatóságok koordinációjával zajlott.

 

 hirdetes_300x300  

Mindeközben kiderült, hogy rendeződött az Aquarius civil mentőhajó utasainak sorsa: a 629 migránst olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket – jelentette be kedden a hajót működtető SOS Méditerranée civil szervezet. „Egy olasz hajó hamarosan élelmet juttat el az Aquariusra” – írta a szervezet a Twitteren.

 

A mentőhajót üzemeltető másik civil szervezet, az Orvosok Határok Nélkül közölte, hogy Róma két hajót küld a térségbe. Ezek átveszik a Földközi-tengerből kimentett migránsok egy részét, majd az Aquariussal együtt elindulnak a spanyolországi Valenciába. Az út több napig tarthat.

 

Teraz.sk/MTI

Nyitókép: TASR/AP

 

Problémás migránshajó: Málta és Olaszország elküldte, Spanyolország befogadja

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!