Ahogy arról korábban a Körkép.sk-n is tájékoztattuk olvasóinkat, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) párton belüli referendumot írt ki arról, hogy koalícióra lépjenek-e az ANO-val, Andrej Babiš pártjával.

 

A referendum május 21. és június 14. között zajlott, a hivatalos eredményt ma délután teszi közzé Jan Hamáček, a ČSSD elnöke. A novinky.cz cseh portál információi szerint a szocdemek tagsága megszavazta a koalíció létrejöttét.

 

A nemhivatalos adatok szerint a párt tagságának 59 százaléka voksolt a koalícióra lépés mellett és 40,2 százaléka volt ellene. A szavazatok 0,8 százaléka érvénytelen volt.

 

 hirdetes_300x300  

A pártban 17.683 tag volt jogosult szavazni a döntésről.

 

Jan Hamáček, a ČSSD elnöke, forrás: akuality.sk

 

Kétséges volt az eredmény

 

A referendum előtt készített felmérések alapján nehéz lett volna megjósolni az eredményt, az akkori hangulat alapján mind a két tábor egyformán erősnek mutatkozott a párton belül. A koalíciót ellenző szocdem képviselők és szenátorok kijelentették, hogy az eredményt akkor is elfogadják majd, ha az nem az ő elképzelésük szerint alakul.

 

Még a koalíció létrejötte előtt egy fontos kérdés vár megválaszolásra, mégpedig a külügyminiszter személye. A ČSSD ugyanis saját EP-képviselőjét, Miroslav Pochet javasolja, azonban Miloš Zeman államfő kifogásolja személyét. A novinky.cz szerint ezt valószínűleg úgy orvosolják majd, hogy a szocdemek a külügyi tárca helyett a védelmi minisztériumot kapják meg.

 

Zeman újra megbízta Babišt a kormányalakítással

 

Miloš Zeman cseh államfő június 6-án bízta meg másodszor Andrej Babišt a kormányalakítással, akkor azt kérte, hogy mielőbb mutassa be neki az ANO elnöke kormányának tagjait. Babiš akkor már csak a szocdemek referendumának eredményére várt, akkori elmondása szerint a kedvező válasz esetén július 11-ig megejthetik a kormányról szóló bizalmi szavazást.

 

Az új kormányt a KSČM (Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja) kívülről támogatná. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint az új kormányban 5 miniszteri széket kapnának a szocdemek, az ő jelöltjük vezetné a belügyi, a külügyi (védelmi?), a munkaügyi, az oktatásügyi és a mezőgazdasági tárcát is.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!