A társadalmi kirekesztés ellen, az azonos neműek házassághoz és gyermekvállaláshoz való jogáért demonstráltak a 23. Budapest Pride fesztivál felvonulói szombaton Budapesten.

 

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a Városligeti fasorban gyülekeztek, majd a Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett felvonulás több ezer résztvevője az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth Lajos térre, az Országház elé vonult.

 

A társadalmi kirekesztés ellen tüntettek

A menet élén szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített, nyitott platójú kamion haladt. Az emberek több kamionon, illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

 hirdetes_300x300  

 

Nagy Szilvia, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke a menet indulásakor hangsúlyozta: a felvonulással is tiltakozni kívánnak a társadalmi kirekesztés ellen, egyben ünnepelni az LMBTQ-közösség sokszínűségét és a szeretetet.

 

Bejelentette, hogy a demonstráción, civil szervezetek és gazdasági társaságok mellett részt vesznek a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Momentum képviselői.

 

Ellentüntetők: undorító a másságotok

 

A Kodály köröndnél a menetet kordon mögött álló ellentüntetők fogadták, akik, az „Undorító a másságotok!” feliratú molinót tartottak maguk előtt. Többen a motorjaikat bőgették.

 

Budapest, 2018. július 7.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom ellendemonstrációjának résztvevõi akadályozzák a 23. Budapest Pride felvonulását a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Szintén ellentüntetők várták a felvonulókat az Oktogonnál. Néhányan bejutottak a fesztivál résztvevői közé, azonban a rendőrök egy kapualjba szorították őket.

 

A Kossuth Lajos téren Csikós Ádám a szervezők nevében arról beszélt, hogy az államnak biztosítani kell az azonos nemű párok számára a házasság és a gyermekvállalás, a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét.

 

Szónok: nincs jogegyenlőség

 

Közlése szerint büszke arra, hogy az egyhónapos fesztivál ideje alatt Budapesten és öt további városban mintegy száz programra került sor. Ugyanakkor dühös azért, hogy Magyarországon ma sem biztosított a jogegyenlőség az LMBTQ emberek számára.

 

Nincs rendben, ha egy politikai rendszer az állampolgárokra erőlteti a nézeteit – mondta a szónok. Amikor a menet eleje az Andrássy úton az Oktogonhoz ért, a vége akkor hagyta el a Kodály köröndöt.

 

A Kossuth téren, miközben a záróbeszéd zajlott, az Országház főbejárata melletti ablakból egy szivárványszínű és egy európai uniós zászlót lógattak ki. A Demokratikus Koalíció délután közleményben tudatta az MTI-vel, hogy képviselői a Pride és az Európai Unió zászlóit a DK parlamenti irodájának ablakából kifüggesztve köszöntik a felvonulás résztvevőit.

 

Több ellenzéki politikus is felvonult

 

A felvonulók között feltűnt – mások mellett  Kunhalmi Ágnes (MSZP), Bősz Anett (Magyar Liberális Párt – Liberálisok) és Tordai Bence (Párbeszéd) országgyűlési képviselő.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére azt közölte: a felvonuláson a rendőrség igazoltatott, egyéb intézkedés nem volt. A rendezvény rendben véget tért – tették hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!