Mindennap újabb eseteket jelentenek az ország több pontjáról, ápolók is vannak a kanyaróval fertőzött betegek között.

 

Két hónappal ezelőtt vették nyilvántartásba az első betegeket. Akkor még csak négy emberről volt szó, akik Nagy-Britanniából hurcolták be a fertőzést. Most, két hónappal később száznál is több megbetegedést regisztráltak az egészségügyi intézetek. Az Országos Higiéniai Hivatal 111 esetet tart nyilván, ezek közül 68-at a laborteszt is igazolt.

 

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, levegő útján terjed. Kassa megyében húsz éve nem volt ilyen mértékű a megbetegedések száma. Az esetek száma pedig nő.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek hátterében az áll, hogy a leggyakrabban a Nagymihályi járás „rossz higiéniai körülményekkel rendelkező területein” üti fel a fejét a kór.

 

„A Nagymihályi járás kórral sújtotta közösségeiben, alacsony higiéniai feltételek között élő betegek nem elég felelősségteljesek, hogy betartsák a járványmegelőzési intézkedéseket”

 

indokolták a  higiénikusok a kór további terjedését.

 

A legtöbb megbetegedés Nagymihály városában történt (összesen 46), illetve Deregnyőn (35), de kanyarós eseteket jelentettek a szobránci járásból is. Összesen 103 embert ápoltak kórházban, átlagosan 5 napot töltöttek ott. Nyolc gyerek esetében tüdőgyulladással komplikálódott a betegség lefolyása.

 

A nagymihályi kórházban több ápoló megfertőződött, öt nővér három különböző osztályról, két orvos és a helyi radiológiai osztály vezető technikusa. A legtöbb beteg 20 év alatti (88). Az orvosok most próbálják kiszűrni azokat, akik nem vagy csak részben vannak beoltva kanyaró ellen. A kanyaró elleni védelem két oltásból áll. Vannak, akik csak egyet kaptak, de olyanok is, akik annak ellenére megfertőződtek, hogy egészségügyi papírjaik szerint mindkét oltást megkapták.

 

A higiénikusok elrendelték 1400 személy rendkívüli beoltását kanyaró ellen a nagymihály Angi-malom városrészben (romatelepen). Ott ugyanis a járvány gyorsan terjed, az ott élőket pedig szinte lehetetlen meggyőzni arról, hogy karanténban maradjanak.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: kvf.fo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!