Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter által ma prezentált rendszer nem mutatja meg kinek van joga a földhasználathoz, és amíg ezt nem teszi meg, nem oldhatja meg a gazdák problémáját – áll a gazdák válaszközleményében, amellyel a tárcavezető mai bejelentésére reagálnak.

 

Matečná szerint a minisztérium már „túlteljesítette az európai és szlovákiai törvények szabta elvárásokat”, a gazdák mégsem elégedettek. Arra hívják fel ugyanis  a figyelmet, hogy miniszterasszony sajtótájékoztatóján

 

„bemutatott rendszer nem mutatja meg, hogy az adott kérvényezőnek van-e vagy sem joga az adott földterülethez, ami pedig saroköve a védelmi pénzt szedő csoportok támadásainak a PPA-hoz benyújtott keresztkérvények kapcsán, és lehetőséget teremt a szubvenciós csalásokra, és nem válaszolja meg, hogy az adott kérvényezőnek valóban van jogalapja a földterületre, vagy sem”

 

A gazdák által felrótt hiányosság mögött az áll, hogy jelenleg bizonyos csoportok a kis- és közepes gazdák ellehetetlenítése céljából ugyanarra a területre nyújtanak be támogatási kérvényt a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökséghez. Ezután legfeljebb egy hosszadalmas vizsgálat nyújthat megoldást, amivel azonban késik a támogatás folyósítása is. A nagy tőkeerős vállalatok nem érzik meg a támogatás hiányát, a kisgazdaságok ellenben tönkre is mehetnek.

 hirdetes_810x300  

 

Ráadásul a szlovák törvények paradox módon a földhasználati jogot a birtokjog fölé helyezi. A gazdák nyilatkozatukban idézik Matečná szavait, aki szerint a földtulajdonos az, akinek ki kell kérnie a bérleti szerződést a földhasználótól. A tulajdonosnak pedig gondoskodnia kell róla, hogy neki is meglegyen a bérleti szerződés.

 

A gazdák nehezményezik, hogy a törvény ugyan ezt lehetővé teszi, miközben alapvetően alkotmányellenes, mert a föld tulajdonjogát a földhasználati jog mögé sorolja.

 

A gazdák amiatt is bírálták a miniszterasszonyt, hogy felszólította őket, ne a rendőrséghez forduljanak a kárukra történő jogtalan földhasználati esetekkel, hanem a bíróságokhoz.

 

„Miközben Szlovákiában a bírósági perek átlagos hossza 12 év”

 

jegyzik meg a gazdák.

 

Felteszik a kérdést, hogy az 1989 óta eltelt 29 évben miért nem változtatta meg senki a sokszor emlegetett bonyolult földtulajdoni rendszert, miért teszik még bonyolultabbá? Kiemelik, hogy Szlovákiában 8 millió E parcella és ugyancsak 8 millió C parcella, miközben a 20 évnél idősebb lakosság nagysága valamivel 4 millió felett van.

 

Követendő példaként Magyarországot említik, ahol mezőgazdasági területet csak magyar állampolgárságú természetes (!) személy birtokolhat, jogi személyek, cégek, nagyvállalatok egyáltalán nem.

 

„A miniszterasszony által bemutatott rendszer csak részleges megoldás, és messze nem oldja meg a komplex problémát. Értékeljük, hogy a politikus is kezdi megérteni azokat a problémákat, amelyekkel a gazdák nap mint nap találkoznak. Ez azt jelenti, hogy a (pozsonyi) gazdatüntetésnek volt értelme. De még messze vagyunk a kitűzött céltól. Fontos lesz figyelni, hogy a politikusok hogyan viszonyulnak majd a Pozsonyban bemutatott memorandumunk egyes pontjaihoz. Szeptemberben figyelni fogjuk a történéseket, és ha szükségét érezzük, konkrét lépéseket teszünk”

 

zárják nyilatkozatukat a gazdák.

 

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!