Izlandi bálnavadászok megöltek egy példányt a világ egyik legnagyobb lényéből, a rendkívül ritka kék bálnából. A bálnavadászat ellen küzdő aktivisták által készített fotón látszik, ahogy egy kék bálnára igencsak hasonlító állatot vágnak fel az egyik kikötőben.

 

A szakértők arra következtetnek, hogy az állat egy hím kék bálna, amelyet a nemzetközi tiltások miatt 1978 óta nem vadásszák – illetve azért, mert számuk úgy lecsökkent, hogy mára alig lehet vele találkozni.

 

A bálvadásztársaság természetesen abban bízik, hogy nem egy fajtiszta kékbálnáról van szó, hanem egy hibridről (a kék és a barázdás bálna keveréke). A hatóságok DNS teszttel fogják meghatározni a bálna fajtáját.

 

 hirdetes_300x300  

A 200 tonna súlyú, 30 méter széles kék bálnákat az Egyesült királyság tengereiből és több más ország vizeiből kivadászták, a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság védett állománnyá kiáltotta ki a megmaradt kék bálnákat.

 

Jogilag a barázdás és kék bálnák hibridjei amolyan „szürke területnek” számítanak. Egy ilyen esetben ugyanis a bálnavadászok egyszerűen azt mondják, hibáztak, de nem sértettek törvényt.

 

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!