Az amerikai Johnson & Johnson (J&J) vállalatnak 4,69 milliárd dolláros pénzbírságot és kártérítést kell kifizetnie azoknak a nőknek, akik az azbesztet és zsírkövet tartalmazó higiéniai termékek használata miatt petefészekrákot kaptak.

 

A Reuters ügynökség szerint az eddigi legnagyobb összegről van szó, amit hasonló vád miatt egy vállalatnak ki kell fizetnie.

 

Huszonkét nő azért emelt közösen vádat a Johnson & Johnson ellen, mert az egyes termékeik használata után – beleértve a gyermekek számára készült hintőport is – petefészekrákot kaptak. Utóbb az is kiderült, hogy a termékek zsírkövet tartalmaztak.

 

 hirdetes_300x300  

A vállalatot beperelő nők ügyvédei szerint a Johnson & Johnson tudott róla, hogy a zsírkő azbesztet tartalmaz, ami a rák kialakulásához vezethet. Ennek a ténynek a figyelmen kívül hagyásával a termékeiket továbbra is áruba bocsátottak, a vásárlókat pedig nem figyelmeztették a veszélyre.

 

Az esküdtszék a több mint tíz szakember meghallgatása után elismerte az 550 millió dolláros kártérítést a hölgyek javára. A vállalatra mindemellett 4,14 milliárd dolláros bírságot róttak ki azért, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló hibázásokat.

 

A Johnson & Johnson mélyen csalódott az ítélethozatalban, ami egy igazságtalan eljárás eredményeként született meg“ – jelentette ki a vállalat.

 

Sme.sk

Nyitókép: Time.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!