Az F2-es és F3-as kategóriájú szórakoztató pirotechnikai eszközöket csak a szilveszteri és az újévi ünnepségekkor lehet majd használni. A Most-Híd képviselői által beterjesztett, a robbanószerekről szóló törvény módosítását pénteken Andrej Kiska államfő is aláírta. A jogszabály mindemellett a szórakoztató pirotechnikai eszközök önkiszolgáló jellegű árusítását is megtiltja.

 

A parlament június 25-én 93 szavazattal fogadta el a törvénymódosítást. A Most-Híd képviselői azért terjesztették be ezt a törvénymódosítást, mert szerintük a jelenlegi állapot nem nyújt megfelelő védelmet. A képviselők rámutattak arra, hogy főként az év végén az emberek aránytalan mennyiségben használnak pirotechnikai eszközöket, sőt sokan év közben is élnek ezeknek a termékeknek a használatával. Jelenleg a törvény ugyan engedélyezi a községeknek a pirotechnikai eszközök használatának korlátozását vagy teljes betiltását, de a módosítás a gyakorlatban nem egységes.

 

Az új törvénymódosítás egyik új hozadéka lesz az is, hogy a pirotechnikai eszközöket csak egy meghatározott időszakban lehet majd árusítani, továbbá tilos lesz az önkiszolgáló értékesítés. Tehát újonnan ha valaki ilyen eszközt akar vásárolni, akkor azonnal ki kell fizetnie, amint azt az eladótól kézhez kapja.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Antal (Most-Híd), a törvény beterjesztője azzal magyarázta a változtatást, hogy a vevők a pirotechnikai eszközök vásárlása során meggondolhatják magukat az üzletekben, és mielőtt még a kasszákhoz érnének, bárhol otthagyhatják a petárdát, ahova az nem való. Ennek következményeképpen a pirotechnikai eszköz gyerekek kezébe kerülhet, így a törvénymódosítással éppen ezt akarják elkerülni.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!