Mind republikánus, mind demokrata részről általános támadás indult Donald Trump amerikai elnök ellen, miután a Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott tárgyalás után az Egyesült Államok titkosszolgálatát is felelőssé tette az amerikai-orosz viszony megromlásáért – mondta Frank Tibor Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

 

A szakértő emlékeztetett arra: egy amerikai különleges ügyész már 32 ember, közöttük 12 orosz katonai hírszerző ellen indított vizsgálatot, miután felmerült, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

 

Trump viselkedéséből az olvasható ki, hogy politikai szövetségesének tekinti Putyint. Amerikai vezető politikusok és elemzők szerint viszont Oroszország nem az Egyesült Államok szövetségese, vagyis nem úgy kell kezelni, mint egy barátot – hangsúlyozta az egyetemi tanár.

 

 hirdetes_810x300  

Amerikai részről éppen azt várták volna Trumptól, hogy konfrontálódik Putyinnal, és felelőssé teszi azért, hogy Oroszország befolyásolta a 2016-os amerikai elnökválasztást – mondta Frank Tibor.

 

A csúcson a legnagyobb vissz­hangot Donald Trump azon kijelentése kapta, miszerint Oroszország nem avatkozott be a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba.

 

A több mint két órán át tartó tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón az amerikai titkosszolgálatok megállapításait kétségbe vonva Donald Trump azt mondta: Moszkvának nem állt érdekében befolyásolni a választások eredményét. „Putyin elnök azt mondja, nem Oroszország a tettes. Én sem látom okát annak, hogy miért lenne az” – válaszolta újságírói kérdésre az amerikai elnök.

 

Putyin – Trump csúcstalálkozó – Donald Trump “termékeny párbeszédnek” minősítette a találkozót

 

Mindkét ország felelős azért, hogy a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt megromlottak az amerikai–orosz kapcsolatok – fogalmazott Trump, majd hangsúlyozta, hogy semmiféle összejátszás nem volt kampánycsapata és orosz tisztségviselők között. Az elnök a találkozót megelőzően Twitter-üzenetében azt írta, hogy a kapcsolatok megromlásának a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által folytatott boszorkányüldözés a fő oka.

 

A kapcsolatunk Oroszországgal sosem volt rosszabb. Ennek oka az Egyesült Államok több éve tartó ostobasága, hülyesége és most ez a megbundázott boszorkányüldözés – tette hozzá, amire az orosz külügyminisztérium szűkszavúan úgy reagált: „egyetértünk”. Tegnap Vlagyimir Putyin is hangsúlyozta, hogy Oroszország nem avatkozott be az amerikai elnökválasztás folyamatába, és hozzátette: ehhez kézzelfogható bizonyítékot kellene szolgáltatni.

 

Donald Trump egyik kemény republikánus párti bírálója, Lindsey Graham szenátor szerint az elnök a gyengeség jeleit mutatta a Kremlnek. „Trump elnök elszalasztotta a lehetőséget, hogy felelősségre vonja Oroszországot a 2016-os beavatkozásért” – írta Twitter-üzenetében. A szintén republikánus Jeff Flake szégyenteljesnek nevezte az elnök szavait.

 

MTI/Magyar Idők/Körkép.sk

Nyitókép: Economist

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!