A Pozsonyi Közlekedési Vállalat már hosszabb ideje munkaerőhiánnyal, pontosabban sofőrhiánnyal küzd. Úgy tűnik megtalálta megoldást: Ukrajnából érkező vendégmunkásokat fog alkalmazni.

 

A pozsonyi útfelújítások okozta közlekedési nehézségek, de a teljesen szokványos pozsonyi forgalom minősége miatt  egyre nagyobb szükség volna a tömegközlekedés kapacitásának növelésére. Csakhogy  fővárosban is munkaerőhiány van, így a Közlekedési Vállalat megfelelően képesített emberek híján nem tudott bővíteni.

 

A cégvezetés úgy döntött, hogy Ukrajnában toboroz sofőröket, és a legfrissebb információk szerint szeptemberben 30 ukrán sofőr kezdheti meg a munkát Pozsony tömegközlekedési járatain, sőt, az év végéig újabb ukrán munkavállalók érkezhet a fővárosba.

 

 hirdetes_300x300  

A vállalat jelenleg 1500 sofőrt alkalmaz, és nehézségekbe ütköznek a szám fenntartásában is. Minden évben 200 sofőr távozik a cégtől, utánpótlás pedig alig van. A legtöbb esetben egészségügyi okokból vagy nyugdíj miatt hagyják ott a vállalatot az alkalmazottak.

 

A Közlekedési Vállalat szerint mindegyik ukrán sofőr érvényes D típusú jogosítvánnyal és többéves tapasztalattal rendelkezik nagyvárosi és városközi tömegközlekedésben.

 

A tömegközlekedési vállalat – de nem csak ők, hanem például a fuvarozóvállalatok is – már jó ideje próbálják meggyőzni a kormányt, hogy csökkentse a jogosítvány megszerzésének alsó korhatárát. Az autóbuszoknál és trolibuszoknál ez 24 év, a pozsonyi vállalat szívesen venné, ha legalább 21 évre vinnék le a korhatárt.

 

Egyébként a pozsonyi Közlekedési Vállalatnál 1452 sofőr dolgozik, 82 közülük nő, a 892 buszvezetőből 22 hölgy, a 291 villamosvezetőből pedig 59. A fővárosban  közlekedő 269 trolibusz közül egyetlen egyet vezet női sofőr.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!