Rajmund, Zelma
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -6 °C
  • 0 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Felnyitották az Egyiptomban talált óriási fekete szarkofágot – Képek

Felnyitották csütörtökön azt a mintegy 2 ezer éves, hatalmas, lepecsételt, fekete gránit szarkofágot, amelyre július elején bukkantak rá a kutatók, és amelynek tartalma az egyiptomi és a nemzetközi médiában is nagy érdeklődést keltett.

 

Rengetegen találgatták az olvasók közöl, hogy vajon mi lehet benne és nem szabadul-e a világra a fáraó átka, ha kinyitják a titokzatos kőkoporsót.

 

Egy óriási fekete szarkofágot találtak Egyiptomban. Senki sem tudja, mi van benne

 

Mindenki nagy csalódására azonban a szarkofágban csupán csontvázmaradványokat és szennyvizet találtak. Azok a feltételezések tehát nem igazolódtak, hogy egy ősi uralkodó maradványai kerülnek elő – hangoztatta Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője. Vaziri úgy vélte: a mintegy 30 tonnás szarkofág talán egy gazdag családé lehetett, amely a ptolemaioszi korszakban élt.

 

A régészeti minisztérium később közleményben jelentette be, hogy az első vizsgálatok arra utalnak, a csontmaradványok három harcosé lehettek. A leletet azonban további vizsgálatoknak vetik alá, hogy többet tudjanak meg róla.

 

A kőkoporsót méretei és súlya miatt a helyszínen nyitották fel. Mérnökök építettek megfelelő szerkezetet a szarkofág fedelének eltávolításához, amely önmagában 15 tonnás.

 

 

 

Egyiptomnak jól jött volna egy jelentősebb felfedezés, ha nem is egy király vagy jelentős történelmi személyiség (egyesek már azt rebesgették, hogy Nagy Sándor sírját találták meg), de ha legalább egy magas tisztséget betöltő nemesember múmiáját találták volna meg, hiszen a hasonló leletek fellendíthetik a turizmust.

 

Az ország idegenforgalma még mindig nem tért magához teljesen, miután az arab tavaszt követő években bizonytalanná vált a politikai, és kiszámíthatatlanná a biztonsági helyzet. Idén azonban a statisztikák szerint jelentősen megugrott az Egyiptomba készülő turisták száma, hiszen a biztonsági helyzet egy ideje már stabil az észak-afrikai országban.

 

euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket