Markéta Všelichovát és Miroslav Farkast hat év és három hónapra ítélte a török legfelsőbb bíróság, a kurd YPG katonai szervezet támogatásáért. Törökország a kurd szervezeteket terroristaként kezeli.

 

A Novinyk.cz információi szerint az ítélet nem fellebbezhető, a következő lépés a Strasbourgi Emberjogi Bíróság lehet, ám kétséges lenne az ügy kimenetele. Prága egyelőre nem döntött, mi legyen a következő lépés, hogy hazahozza a két cseh állampolgárt.

 

A két illetőt 2016 novemberében tartóztattak le a török hatóságok terroristák támogatásának vádjával, mert segítettek a kurd Népi Önvédelmi Erők (YPG) tagjainak, akiket egyébként több nyugati ország, köztük az USA is támogat. Törökország azonban (a területén élő kurd kisebbség önálló államról szőtt álmai miatt) terroristaként kezeli őket.

 

 hirdetes_300x300  

A két cseh állampolgár állítja, hogy csak egy tábori kórház építésénél segítettek. A törökök vádja szerint azonban a férfi orvlövész volt, a nő pedig elsősegélynyújtáson kívül „önkéntes terroristákat” toborzott.

 

Erdogan főtanácsadója: Csehország nem létezik, minden igaz férfi Szlovákiába költözött a szétváláskor

 

Pravda.sk

Nyitókép:  info.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!