Németországban elítélték azt a vietnami férfit, aki állítólag részt vett egy másik vietnami, Trinh Xuan Thanh elrablásában. Az ügyben Szlovákia is érintett, a német hatóságok azt gyanítják, hogy Berlinből elrabolt Trinht Szlovákián keresztül szállították Moszkvába, onnan pedig Vietnamba, ahol korrupcióért állították bíróság elé.

 

Emlékeztetőül, Trinh vietnami vállalkozó és vállalatirányító volt, akit hazájában nemrég kétszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek nagyértékű korrupció és hűtlenkezelés miatt, mivel bizonyos érdekcsoportoknak játszotta át állami cégek tulajdonjogát. Néhány éve Németországban lelt menedékre, ám később elrabolták, és valószínűleg Szlovákián keresztül hazacsempészték.

 

Ebben a történetben aztán felmerül Robert Kaliňák (Smer) egykori belügyminiszter érintettségének lehetősége is. Egyes verziók szerint egy vietnami delegáció tagjai között vitték fel a szlovák kormánygépre, amely aztán Moszkvába vitte őket. Vietnamban a nyugat barát politikai erők és a régi kommunisták feszülnek egymásnak, ennek egyik epizódja az emberrablás. A távol-keleti országban akár halállal is büntethetik a korrupciót, ha annak értéke meghalad egy bizonyos összeget.

 

 hirdetes_300x300  

Az elrablásban részt vett Long N.H. is, akit Csehországban vettek őrizetbe, majd a hatóságok kiadták Németországnak, ahol a bíróságon beismerte tettét és vádalkut kötött. Elismerte azt is, hogy a vietnami titkosszolgálatnak dolgozott.

 

Long bérelte azt a két autót Prágában, amellyel aztán Berlinben elrabolták Trinht (az egyiket megfigyelésre, a másikat az elhurcolásra használták). A kocsikban volt GPS, ennek adatai szerint a két gépjármű az emberrablás után Pozsonyban, az állami fenntartású Bôrik Hotel mellett parkoltak le, épp akkor, amikor a belügyminisztérium egy vietnami delegációt látott ott vendégül. Long ezután az autókat visszavitte a cseh fővárosba.

 

Long elítélésével azonban nem ért véget az ügy. A német hatóságok még mindig körözik a vietnami titkosszolgálat  igazgatóhelyettését, két pozsonyi férfit, akik szintén részt vettek a berlini elhurcolásban.

 

HNonline.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!