Rendőrállamhoz viszi közelebb Szlovákiát a Smer pénzügyminisztere, Peter Kažimír (Smer) által kidolgozott pénzügypiaci válságokat kezelni hivatott törvényt – véli a Szabadság és Szolidaritás (SaS), hozzátéve, hogy a törvényhozás megszavazná a vitatott tervezetet, az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

 

A Pénzügyminiszter műhelyéből kikerülő javaslat kötelezné a bankokat, hogy ügyfeleik számlamozgásáról szóló adataikat automatikusan és teljes egészében a pénzügyminisztérium rendelkezésére bocsássak, amely aztán a Pénzügyi Főigazgatósággal  közösen „statisztikai célokból” felhasználja azt. A javaslat minden jogi személyt (beleértve a nonprofit szervezeteket és polgári társulásokat is) és vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyt érintene.

 

A törvényjavaslat névleg az adóelkerülések és adócsalások elleni harcot szolgálná, a bankoknak azonban nem tetszik a dolog, mert az adatok kikerülésével már nem lehet garantálni, hogy azokkal nem élnek vissza, ez pedig a banktitok intézményének megsértése lenne.

 

 hirdetes_810x300  

Az SaS szerint

 

„Peter Kažimír pénzügyminiszter ahelyett, hogy végre elmozdítaná hivatalából František Imrecze, a Pénzügyi Főigazgatóság vezetőjét, aki többek között Ladislav Bašternák vállalkozó adócsalási ügyének fedezésével vádolható, a rendőrállamhoz vezető utat építi”

 

fogalmazott Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő. A liberálisok szerint egy ilyen törvény bevezetése az állampolgárok magánélethez való jogának súlyos megsértése lenne.

 

„Az adatok ilyen tömeges szintű kiadása rendkívüli gazdasági következményekkel járna. A hazai és külföldi vállalkozók inkább külföldön keresnének befektetéseket. Ebben az országban (a törvény bevezetése után – a szerk. megj.) ugyanis az veszély fenyegetné őket, hogy adataikat megszerzi a konkurencia vagy a maffia, mint a ’90-es években, mikor sokakat az adóhivatalból kiszivárgott információk segítségével sarcoltak meg”

 

véli Jana Kiššová az SaS alenöke és parlamenti képviselője.

 

A Pénzügyminisztérium kötelezné a bankokat, hogy minden évben kiadják a számlamozgásokat

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!