Megszólaltak a rendőrök, akik a vietnami Trinh Xuan Thanh elrablása idején az emberrablásban vélhetőleg érintett, Robert Kaliňák meghívására a fővárosban vendégeskedő vietnami delegáció tagjait szállították a pozsoniy Bôrik hotel és a reptér között.

 

A névtelenül megszólaló rendőrök elmondásait a Denník N közölte. Elmondásuk a kormánygép Prágából érkezett Pozsonyba, a belügyminiszter protokolláris vezetőjével a fedélzetén, aki a Bôrik hotelbe igyekezett, ahol akkor már ott parkoltak azok az autók, amelyekkel a német hatóságok szerint Trinht erőszakkal Pozsonyba vitték.

 

Az egyik rendőr elmondása szerint a hotel épülete előtt telefonált Robert Kaliňák is, aki idegesen telefonált, és a „pas” szót (útlevél) emlegette. A szlovák napilap által megszerzett információk szerint a vietnami delegáció megkérte a rendőröket, hogy szorítsanak helyet még egy autónak a konvojukban – abban vitték az elrabolt Trinht.  Az arcán látható zúzódásokat viselő, kissé kábultnak tűnt vietnami vállalkozót a rendőrök segítették át a bérelt autóból egy rendőrkocsiba.

 

 hirdetes_810x300  

A biztonságiaknak a vietnami delegáció tagjai azt mondták, hogy „társuk” berúgott és leesett a lépcsőről. A rendőrautóba való átültetéséről Radovan Čulák rendelkezett.

 

„Kali tud róla, ez most államérdek”

 

idézték a protokolláris igazgatót. Trinhnel együtt még ketten foglaltak helyet a rendőrautóban, nagy valószínűséggel a vietnami titkosszolgálat két tagja. Utolsóként szálltak fel a repülőgépre. A kaptiány utasította  a légiutas-kísérőket, hogy vegyék el mindenkitől a mobilt, hogy ne fotózhassanak.

 

A belügyminiszter elutasította a közölt információkat. Úgy fogalmazott, hogy a szlovák hatóságok „semmilyen körülmények között sem járultak hozzá szándékosan egy vietnami állampolgár elrablásához”. A Denník N értesüléseit teljes képtelenségnek, hazugságnak és sci-finek titulálta. A belügy szóvivője „példaként” azt hozta fel, hogy tudomása szerint „Radovan Čulák nem látott semmilyen részeg embert a gépen, és sosem adott ki utasítást ilyen személy átültetésére egyk autóból a másikra”.

 

A Most-Híd azonban másképp látja. Szerinte az ügy precedens nélküli és azonnali lépéseket követel meg. A vegyespárt sepciális bizottságot állítana össze „személyi felelősségre vonás” céljából.

 

DenníkN.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!