Ez az első amerikai vállalat, melynek tőzsdei értéke elérte ezt az összeget

 

Az amerikai technikai vállalat részvényeinek ára a Nasdaq csütörtöki kereskedésének végén elérték a 207,05 dollárt.

 

Az előző napi záráshoz képest ez 2,8 százalékos növekedést jelent. Kedd óta, amikor a cég bejelentette áprilisi és májusi gazdasági eredményeit, az Apple részvényeinek értéke mintegy 9 százalékkal emelkedett. Az év eleje óta a növekedés 22 százalék.

 

 hirdetes_810x300  

Az Apple így megkoronázta a tíz éve tartó növekedését a világ minden szegletében jelen lévő iPhone berendezéseknek köszönhetően

 

Éppen az okos telefonoknak köszönhetően sikerült a személyi számítóképek piacán tevékenykedő kis vállalatnak igazi gigászi világcéggé válnia a szórakoztató iparon és infokommunikációs üzletágon belül.

 

Az 1976-ban alapított cég bevételei ma már meghaladják Portugália vagy Új-Zéland éves nemzeti össztermékének összegét.

 

Az Apple 1980-ban vonult a tőzsdére. Ettől kezdve a cég részvényeinek értéke több mint 50 ezer százalékkal emelkedett. Összevetve a szélesebb, Standard & Poor’s 500 értékével, mely ugyanezen időszak alatt mintegy 2000 százalékkal növekedett.

 

A csúcs, ahol most az Apple tanyázik, ugyanakkor 1997-ben még teljesen irreális volt. A cég ekkor a csőd szélére került, részvényeinek értéke kevesebb, mint 1 dollárt ért. Az Apple ekkor visszahívta az alapító Steve Jobsot is és kénytelen volt fő konkurenséhez, a Microsofthoz fordulni 150 millió dolláros áthidaló kölcsönért a számlák kifizetésére. Jobsnak sikerült a céget újra növekedési pályára állítania.

 

Elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az Apple hamarosan elveszítheti piacvezető szerepét, ha nem sikerül bővítenie termékeinek és szolgáltatásainak körét. Helyét olyan vállalatok vehetik át, mint az Alphabet, vagy az Amazon. Az okos telefonok iránti kereslet ugyanis egy ideje már csökken.

 

ČTK

Nyitókép: tyden.cz

Megosztás:
Címkék: Apple nasdaq steve jobs

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!