A kaliforniai Halál-völgyben 42,28 Celsius-fok volt a napi átlaghőmérséklet júliusban. Európa-szerte is tombol a hőség, Portugáliában és Spanyolországban vörös riasztás lépett életbe. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy ez a meleg már súlyosan károsíthatja az emberek egészségét – közölte az M1 Híradója.

Megdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben. Júliusban 42,28 fok volt a napi átlaghőmérséklet. A térségben négy egymást követő napon át csaknem 53 fokos csúcshőmérsékletet is mértek. A példátlan forróságban egy 57 éves túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát pedig helikopterrel kellett kimenteni. A meteorológiai szolgálat hangsúlyozta, hogy az adatokat még hitelesíteni kell, mielőtt tényleg bekerülhetnek a rekordok könyvébe.

 

Európa-szerte tombol a hőség

 

Vörös riasztás lépett életbe a hőség miatt Portugáliában és Spanyolországban. Pénteken és szombaton a hőmérséklet elérheti a 47 fokot is. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy ez a meleg már súlyosan károsíthatja az emberek egészségét. Az Afrikából érkező rendkívüli meleg miatt Spanyolország délnyugati és Portugália délkeleti részén hőmérsékleti rekordok születhetnek.

 hirdetes_810x300  

 

Az Észak-Afrikából érkező légtömeg jelentős központja az Ibériai-félszigeten keresztül halad át, így Portugáliában és Spanyolországban a 45 Celsius-fokos hőség várhatóan szombatig tarthat. Franciaországot is eléri a meleg áramlat, de ott már enyhülni fog a hőség.

 

A meteorológusok szerint az egész bolygón a normálisnál sokkal magasabb hőmérsékleteket mértek egész júliusban, és várhatóan ez várható az elkövetkező évtizedekben is.

 

Hazánkban is marad a kánikula

 

Magyarországon valószínűleg nem dőlnek meg a melegrekordok, de a hőmérséklet a déli órákban 30 fok felett lesz a legtöbb helyen. A legveszélyeztetettebbek az idősek és a gyerekek. A szakemberek hangsúlyozzák, ilyenkor kiemelten fontos figyelni a folyadékbevitelre és a megfelelő ruházatra is.

 

A gyerekek, különösen a kisbabák szervezetét rendkívül megterheli a kánikula, hőháztartásuk ugyanis még nem fejlődött ki teljesen. A védőnők ezért azt tanácsolják, a szokásosnál jobban figyeljünk rájuk.

 

A kánikula marad a következő napokban is, de frissítő záporok, heves zivatarok sem kizártak, országszerte bárhol kialakulhatnak.

 

M1/hirado.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!