Miközben a vietnami ügy politikai válságot idézett elő, az SNS legnagyobb problémája mégis a Krímre látogató frakción kívüli képviselő ügye. Ma ülésezett ugyanis a parlament külügyi bizottsága, amely határozatban újra elítélte a félsziget orosz annektálását.

 

Az SNS a médiának küldött nyilatkozatában külügyi bizottság elnöke, a most-hidas Cséfalvai Katalin visszahívását követeli.

 

„Cséfalvay Katalin külügyi bizottsági elnök önkényes döntése a bizottsági ülés összehívásáról és a határozat beterjesztéséről illetve elfogadásáról szöges szöges ellentétben áll a koalíciós partnerek írásban lefektetett megállapodásával”

 

olvasható a nyilatkozatban. A bizottsági ülés arra reagálva ítélte el újra a Krím annektálását, hogy nemrég az egyik frakción kívüli parlamenti képviselő látogatást tett a félszigeten az ukrán diplomácia és több szlovák politikus figyelmeztetése ellenére is. Peter Marček képviselő többször kijelentette, hogy szerint Krím mindig is Oroszországhoz tartozott. Krími utazását az orosz sajtó arra használja fel, hogy a félsziget elfoglalásának legitimitását indokolja vele.

 hirdetes_810x300  

 

Cséfalvay saját bevallása szerint szükségesnek tartotta, hogy a történtek után a bizottság ismét megerősítse az orosz annektálás el nem ismerését. Az illető határozatban az áll, hogy „nem fogadja el a Krímen zajlott népszavazás eredményét”.

 

Bugár Béla az SNS felháborodásra reagálva elmondta, hogy a szlovák nemzetiek „megint durvábban reagálnak, mint az szükséges”. Azt is elmondta, hogy az ülésen nem volt jelen Jaroslav Paška SNS-es alelnök és a Smer három bizottságitagja.

 

„Ha ott lettek volna a bizottsági ülésen,és elmondták volna, hogy nem értenek egyet a határozati javaslattal, és ennek ellenére fogadjuk azt el az ellenzéki pártok támogatásával, az valóban a koalíciós szerződés megszegése lett volna. Csakhogy egy sem volt ott közülük, így egyikük sem jelezte, hogy nem ért vele egyet”

 

fogalmazott.

 

DenníkN.sk

Nyitókép: aktuality.sk/cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!