2019. január 1-től az alapiskola összes diákjának, valamint az óvoda utolsó évfolyamába járó óvodásoknak ingyenes lesz az ebéd – jelentette be Robert Fico, a Smer-SD elnöke a keddi sajtótájékoztatóján.

 

A Smer-SD szociális intézkedése mintegy 516 000 alapiskolást és óvodást érint. „Főleg az alapiskola felső tagozatán járnak kevesen ebédre, ez az arány 50–60 százalék körül mozog” – mondta Fico.

 

Minden gyerek naponta 1,20 eurót fog kapni az államtól az étkezésre. Egy iskolaévben ez körülbelül 120 eurót jelent. „Ez a szociális intézkedés körülbelül 117 millió euróba fog kerülni” – jelentette ki Fico.

 

 hirdetes_300x300  

Abban az esetben, ha az ingyenes ebéd a következő évben beválik, akkor a párt meg fogja fontolni, hogy ezt az intézkedést a középiskolákban is bevezesse.

 

Peter Kažimír (Smer-SD) pénzügyminiszter elmondása szerint tavaly 381 000 gyerek étkezett az iskolákban.

 

Üdvözlöm ezt az intézkedést, mert úgy gondolom, hogy hatékony lesz” – mondta Ján Richter (Smer-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter.

 

Az iskolafenntartóknak, azaz a városoknak, falvaknak és egyházaknak egy gyerekre 1,20 eurót bocsátunk rendelkezésre, és ezzel eleget is tettünk a kötelességünknek” – magyarázta Richter, majd hozzátette, hogy azokban az iskolában, ahol nincs konyha, ott diákok tízóraiját fogják támogatni.

 

Sme.sk

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!