Csehországban újra felütötte fejét a nyugat-nílusi láz. A rendkívül veszélyes kór tünetei azután jelentkeztek a betegen, hogy hazatért nyaralásáról Görögországból. A betegség – hosszú évek utáni ismételt – megjelenését az ostravai Közegészségügyi Hivatal jelentette be.

 

A beteg férfit a prágai Střešovice kórházban ápolják, de az Ostravai Járványügyi Intézet is vizsgálja az esetet, ugyanis egyedül ők rendelkeznek Csehországban olyan felszereléssel, amely az ilyen vírusok vizsgálatához kell.

 

Az már biztos, hogy nyugat-nílusi lázról van szó. Az utolsó esetre egyébként Csehországban 2013-ban került sor. Európában azonban csak a múlt héten öt esetről számoltak be: három beteg Olaszországban esett ágynak, egy Szlovéniában egy pedig Ausztriában. Magyarországon az idei év elejétől mintegy száz eset történt.

 hirdetes_300x300  

 

A betegséget a szúnyogok terjesztik, az éghajlatváltozás miatt a vírust terjesztő fajok élőterülete egyre északabbra húzódik. Míg korábban az ilyen szúnyogok élőhelyének felső határa a Balkán volt, mára Európa több országában is elterjedtek. Elsősorban az idősek és a gyerekek veszélyeztetettek. A nyugat-nílusi láz náluk jó eséllyel agyvelő- vagy agyhártyagyulladást okoz.

 

A lázt először 1937-ben dokumentálták Ugandában. 1950-ben járvánnyá nőtte ki magát Egyiptomban. Hordozói a vadmadarak, a szúnyogok róluk hordják át más állatokra és az emberre a kórokozókat.

 

Teraz.sk

Nyitókép: haon.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!