Amennyiben a parlamenti választásokra augusztus végén és szeptember elején került volna sor, azt a Smer-SD nyerte volna a szavazatok 21,2 %-val.

 

A Smer az augusztusi eredményekhez képest nem süllyedt tovább, holott a vietnami vállalkozó ügye még le sem csengett.

 

A Robert Fico vezette Smert az ellenzéki SaS követi a szavazatok 16%-val. A harmadik helyen a nemzetiek (SNS) végeztek, akikre a szavazók 10,9%-a adná a voksát.

 

 hirdetes_300x300  

A parlamentbe összesen nyolc párt kerülne be (Smer-SD, SaS, SNS, Sme rodina, OĽaNO-NOVA, ĽSNS, KDH, Most-Híd). A parlamenti küszöb alatt maradna a Progresívne Slovensko (4,6%), az MKP  (3%) és a a Spolu (2,3%).

 

Az MKP-nak már a létét fenyegeti a jelenlegi helyzet, ugyanis 3,5 százalék az a határ, amelynél az állam hozzájárul az adott politikai párt működéséhez.

 

 

Az extrémista ĽSNS úgy tűnik, hogy veszít az erejéből. A legújabb AKO-felmérés szerint ugyanis a választóknak csupán a 8,6%-a adná rá a szavazatukat, ami az előző hónaphoz képest 2,3 százalékpontos visszaesést jelent.

 

A parlamentbe a Most-Hidat megelőzve, 7,6%-kal a jelenleg parlamenten kívüli KDH is bekerülne.

 

A jelenlegi koalíció már nem alkotna többséget a parlamentben. Amennyiben az SaS, Sme rodina, OĽaNO-NOVA és a KDH megegyezne a Most-Híddal, akkor a parlamentben 82 képviselővel kényelmesen többséget tudnának alkotni.

 

Sme.sk/HNonline.sk

Nyitókép: Sme/Jozef Jakubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!