Súlyos börtönbüntetés fenyegeti azt a két tűzoltót, akik egy általuk készített videóban szamárként ábrázolják Nicolas Maduro venezuelai elnököt (diktátort). A vád gyűlöletkeltés.

 

Ricardo Prietot és Carlos Varónt a katonai elhárítás különleges egysége tartóztatta le munkahelyükön, a Mérida állambeli tűzoltóparancsnokságon. Vasárnap álltak a bíróság elé. A bíró, Carlos Márqueza előzetes letartóztatásba helyezte a két gyanúsítottat. A gyűlületkeltés vádja egyébként csak tavaly került bele a venezuelai büntetőtörvénykönyvbe.

 

Az országát súlyos gazdasági és politikai válságba taszító Maduro elnököt kritikusai gyakran emlegetik „Maburro”-ként, ami egy szójáték a „burro” kifejezésre, ami magyarul szamarat jelent.

 

 hirdetes_810x300  

A Maduro-rezsim egyetlen illetékese sem válaszolt a külföldi sajtó és az emberjogi szervezetek kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

 

A „bűntény”, amely miatt olyan büntetést rónának ki az elkövetőkre, mint máshol az előre megfontolt, többrendbeli gyilkosságért, a következőképp játszódott le. Az egyik tűzoltó egy szamarat vezet a tűzoltóállomáson, a másik pedig úgy viselkedik vele, mint ahogy Maduro elnököt szokták köszönteni az iskolákban, kórházakban és katonai bázisokban. Az egészet videóra vették, ráadásul közzé is tették.

 

Az emberjogi szervezetek adatai szerint Venezuelában 234 politikai foglyot tartanak rács mögött. Maduro saját álláspontja szerint fegyveres lázadással akarják megdönteni szocialista kormányát.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!