Több mint 3000 civil esett áldozatul az amerikaiak által vezetet koalíciós erők Iszlám Állam elleni légicsapásainak Szíriában – írja az AFP francia hírügynökség. A koalíció 2014 augusztusában kezdte a bombázásokat először Irakban, majd egy hónappal később kiterjesztette azokat Szíriára is.

 

A Szíriai Emberjogi Megfigyelőközpont brit székhelyű szervezet szerint adatai szerint csak Szíriában 3331 civil halt meg ezekben a légicsapásokban. Közülük 826 volt gyerek, 615 nő.

 

Az USA vezette koalíciós erők statisztikái ennél jóval „optimistábbak”. Szerintük Szíriában és Irakban együtt „csak” 1061 civil esett el az általuk ledobott bombák miatt 2014-től kezdődően.

 

 hirdetes_300x300  

A szír polgárháborúban, amely 2011-től kezdődött, 360 ezer ember vesztette életét, egyharmaduk civil volt. A harcok miatt hatalmas méretű belső migráció indult el az országban, becslések szerint négy millió ember hagyta el az otthonát. További milliók menekültek el külföldre, elsősorban Európa felé. A szír polgárháború volt a 2015-ös migránsválság egyik katalizátora. Fontos azonban megjegyezni, hogy az említett 360 ezer fős halálos áldozat szintén csak becslés, már 2015-ben is többen fél millióra becsülték a halottak számát Szíriában.

 

Channelnewsasisa.com

Nyitókép: timesofisrael.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!