Az Allianz legújabb vagyoni rangsora szerint Kelet-Közép-Európa országai közül a csehek a leggazdagabbak. A felmérés a megtakarításokat és a kölcsönöket vette alapul a világ 53 országában. A vagyon nagyságát az ingó és ingatlan vagyon összege adja csökkentve a kölcsönök nagyságával. Magyarország is kiemelkedő jól szerepelt.

 

Csehországban egy átlagos állampolgárra tavaly 15 290 eurónyi nettó vagyon jutott, tavalyelőtt még „csak” 12 360 euró volt ennek értéke.

 

Egy szlovákiai átlagpolgár nettó vagyona 6190 eurót tesz ki, ez két és félszer kevesebb a cseh átlagnál. Ráadásul nem sokat javult a mutató tavaly óta. Míg a csehek csaknem 3000, a magyarok 1000 és a lengyelek 1200 euróval növelhették vagyonukat átlagban, addig Szlovákiában ez mindössze 40 euró volt.

 

 hirdetes_300x300  

Magyarország a Visegrádi Országok dobogós második helyezettje a maga 13 400 eurós nettó vagyonértékkel fejenként. Romániában ez az érték 4520 euró. Németországban ellenben 52 390 euró Ausztriában pedig 53 980 euró.

 

A teljes jelentés ide kattintva olvasható, a lista (németül) a 161oldalon található.

 

Megjegyzés: a mutatók nem egyszerű átlagot jelentenek, hanem mediánt. Ez az az érték, amely felett ugyanannyi számú ember van, mint alatta.

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!