Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter kedden New Yorkban találkozott vietnami kollégájával Pham Binh Minhhel. A találkozójuk témája a vietnami emberrablási ügy volt, amely kisebb belpolitikai válságot idézett elő Szlovákiában.

 

Jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a vietnami Trinh Cuan Thanh vállalkozó elrablói Szlovákián keresztül vitték ki túszukat Moszkvába, onnan pedig Hanoiba. Thanht többszörös életfogytiglanra ítélték korrupció miatt.

 

Lajčák elítélte az emberrablást, kijelentette, hogy a nemzetközi jog súlyos megsértéséről ésa schengeni rendszerrel való durva visszaélésről van szó, amely „negatívan hat majd ki a szlovák-vietnami kapcsolatokra.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák külügyér kijelentette, hogy az emberrablás kapcsán Pozsonynak adott vietnami magyarázat „nem elegendő” és „nem megnyugtató”. Felszólította Minht, hogy Vietnam sűrgősen tisztázzon minden kétséget az üggyel kapcsolatban, mert csak így lehet folytatni a kétoldalú kapcsolatok építését.

 

„Ha továbbra is az az álláspontjuk, hogy nem éltek vissza Szlovákia vendégszeretetével és hogy az önök elhurcolt állampolgára nem tartózkodott a szlovák kormánygépen, akkor kétséget kizáró magyarázatot és bizonyítékokat követelek arra, hogyan vitték őt Németországból Vietnamba. Bármilyen félrevezető válasz esetén következményekkel fog járni országaink kapcsolatára”

 

fogalmazott Lajčák. Minh megígérte, hogy a szlovák külügyminiszter követeléseiről tájékoztatja az ország vezetését.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!