Büntetőeljárás indul az elrabolt vietnami vállalkozó, Trinh Xuan Thanh ügyében. Mint ismeretes, Thanht Szlovákián keresztül juttathatták ki elrablói a schengeni övezetből, mégpedig a szlovák kormány szándékos vagy nem szándékos közbenjárásával.

 

Röviden az előzmények

 

A kormánygépet az emberrablást követő napokban az akkor még Robert Kaliňák vezette belügyminisztérium bocsátotta egy vietnami delegáció rendelkezésére. Később kiderült, hogy nagy valószínűséggel épp a delegáció tagjai között csempészték ki a vállalkozót, akit hazájában többszörös életfogytiglanra ítéltek korrupcióért.

 

 hirdetes_810x300  

Megszólaltak a rendőrök

 

Az ügy kirobbanása után, amelyre már a Pellegrini-kormány idején került sor, Denisa Saková új belügyminiszter feloldotta 44 rendőr titoktartási kötelezettségét, akik az országba érkező diplomáciai delegációk védelmére szakosodott belügyminisztériumi egység tagjai.

 

A Denník N szlovák napilap által hétfő este közölt információk szerint két rendőr látta Thanht, ahogy betuszkolják a szlovák kormánygépre. Ezt a körülményt a volt belügyminiszter korábban tagadta, Saková pedig sci-fi-nek nevezte az elképzelést. (A rendőrök először a sajtónak nyilatkoztak névtelenül, ezután kezdődött meg a nyomozás a nemzetközi feszültség növekedése miatt.)

 

2017-ben, Kaliňák jóvoltából az állami Bôrik hotelben vendégeskedő vietnami delegáció a szlovák kormánygéppel indulhatott haza, moszkvai átszállással. Csakhogy a minden jel szerint rajta volt Thanh is, akit két vietnami hírszerző tett fel a gépre. Az emberrablásra még tavaly nyáron került sor. A rendőrség egy évig nem tett semmit, majd mikor a rendőrök névtelenül beszélni kezdtek a sajtónak, elindultak a kihallgatások. Az ügyben eljáró ügyész most elrendelte a büntetőeljárás elindítását.

 

DennikN.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!