Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás jelenlegi állása megerősíti, hogy a hatóságok a köztársasági elnök, az ellenzék és a sajtó nagyobbik része által kifejtett nyomás ellenére professzionálisan léptek fel, egyetlen célt szolgálva, hogy kiderüljön az igazság – mondta Robert Fico smeres pártelnök, parlamenti képviselő, mai sajtótájékoztatóján, ahol – ahogy korábban – most sem volt hajlandó kérdésekre válaszolni. 

 

Kijelentette, úgy ahogy eddig, semmilyen formában sem avatkoznak be a nyomozás menetébe.

 

„Ahogy a nyomozás aktuális eredményeiről szóló nyilvános információkat megbízhatónak tartjuk, ugyanolyan bizonyossággal zárhatjuk ki azt az elméletet, hogy a gyilkosság mögött a kormányhoz kötődő olasz maffia állt. Ezt a hamis állítást a szlovákiai hatalmi berendezkedés megváltoztatására, a kormány nem demokratikus szabályok szerinti megdöntésére használták fel.”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott. Elmondása szerint a Smer „türelmesen várta” a nyomozás alakulását, és „megőrizte az ország stabilitását”.

 

„Nem hagytuk az államfő, az ellenzék, a médiák, és az általuk irányított tüntetésszervezők kezdeményezései által megbuktatni a kormányt, amivel demokratikus választások nélkül vették volna át a hatalmat az államban.

 

Hozzátette:

 

„Megengedhetetlen, hogy a tömegek hamis, kitalált forgatókönyveket használja bujtsák fel a tömeget, hogy így jussanak hatalomra.”

 

Kijelentette, hogy a nyomozás végleges lezárása után Szlovákiának foglalkoznia kell majd a kettős gyilkosság után történt eseményekkel is, „különösen azzal, hogy milyen szerepet játszott bennük Andrej Kiska, az ellenzék, a sajtó és a külföldről finanszírozott non-profit szervezetek”

 

Robert Fico pártelnök a Smer teljes vezetésével jelent meg a mindössze néhány perces sajtótájékoztatón. Az újságíróknak azonban kérdésekre nem adott lehetőséget (ahogy a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban eddig sem), és az ad hoc módon feltett kérdésre sem válaszolt. A Denník N riporterét például az érdekelte volna, hogy honnan tudja a Smer, hogy a gyilkosságnak „bizonyosan” semmi köze a kormányhoz köthető maffiához. Erre nem kapott választ, sőt a Smer szóvivője is annyit mondott, hogy „hallhattuk az elhangzott nyilatkozatban”. Emlékeztetőül, a jelenleg a gyilkosság megrendelőjeként kezelt Alena Zs. jól beszél olaszul, és a hrek szerint Marián Kočnernek is tolmácskodott.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!