Az ANO az idei helyhatósági választásokon a legtöbb nagyvárosban, így Brünnben, Ostraván is győzni tudott. Elveszítette ellenben a fővárost, Prágát, ahol az ODS győzött a Kalózpárt előtt, az ANO csak az 5. helyen végzett.

 

Komoly választási vereséget kénytelenek elkönyvelni a szociáldemokraták (ČSSD). Országos szinten a legtöbb helyi képviselői helyet a különböző lokális, független kezdeményezásek szereztek. A választási részvétel 47 százalék fölötti, ami mintegy 3 százalékkal több, mint 2014-ben volt.

 

A polgári demokraták (ODS) ugyan győztek Prágában, de könnyen ellenzékben találhatják magukat. Várható ugyanis, hogy a városvezetést a többi bejutott párt koalíciója szeretné megkaparintani magának, Prágának pedig „kalóz“ főpolgármestere lehet.

 

 hirdetes_300x300  

1990 óta most először nem jutottak be a cseh fővárosba a kommunisták és a szociáldemokraták.

 

A legtöbb kerületi városban az ANO győzött. Ezek a következők: Plzeň Olomouc, Jihlava, Hradec Králové, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Pardubice, České Budějovice, Zlín.

 

Andrej Babiš, az ANO elnöke sikerként értékeli pártja eredményeit. Csehország szerinte az ANO vezetésével jó irányba tart. A prágai bukást ellenben emberei rossz tevékenysége következményének tartja, melyhez saját rossz személyi döntése is hozzájárult a főpolgármesteri posztra.

 

Az ODS elnöke, Peter Fiala szintén elégedett pártja eredményével, mint elmondta, az ODS folyamatosan erősödik és tér vissza.

 

Csehország a hétvégén szenátorok harmadát is újraválasztotta. Ezeken leginkább a korábbi köztársaságielnök-jelöltek, Jiří Drahoš, Pavol Fischer és Marek Hilšer szerepeltek jól, a legtöbb szenátori posztot (négyet) az ODS szerezte meg.

 

ČTK/SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!