Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: fontos Magyarország számára a pozitív, erős török-magyar kapcsolat, mind gazdasági, politikai és kulturális értelemben is.

 

A magyar politikának három nagyhatalomra kell különösen figyelnie

 

„Nemcsak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belüli szövetség okán fontos a török elnök látogatása, bár egyik legfontosabb az, hogy egymás szövetségesei vagyunk a NATO-n keresztül” –mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

 hirdetes_300x300  

 

Hozzátette: A magyar külpolitikában kialakult egy úgynevezett tájékozódási koordináta-rendszer. A magyar politikának három városra és nagyhatalomra kell különösen figyelnie: Ankarára, Moszkvára és Berlinre. Három nagyhatalom vonzáskörzetében éli életét Magyarország, így fontos számunkra, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen a kapcsoltunk – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

 

A kormányfő hozzáfűzte: minden kiemelt partnerünkkel, így Törökországgal is rendszeresen tartunk megbeszéléseket, ahol áttekintjük a két ország közötti kapcsolatokat, együttműködési lehetőségeket.

 

A két ország kapcsolata a tisztelet alapján nyugszik

 

A két ország kapcsolata a tisztelet alapján nyugszik, azonban Magyarország részéről ennél többről is szó van – emelte ki Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök aláhúzta: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van a török stabilitással. Fontos, hogy Törökország és kormánya stabil és erős legyen, ugyanis ez az egyik előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse semmilyen veszély Magyarországot – fogalmazott a kormányfő.

 

A legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte Orbán Viktor azt, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy a térség békéjét megteremtse és fenntartsa, ezzel segítve az Európába érkező illegális migráció megfékezését.

 

Orbán Viktor elismerését fejezte ki azért, hogy Törökország, mint befogadó ország a hozzájuk menekülő több millió menekültet befogadja és ellátja. Magyarország köszönetét fejezte ki az iránt, hogy Törökország maradéktalanul betartja az Európai Unióval (EU) kötött megállapodást, ami előfeltétele az európai biztonságnak – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!