Az év végétől akár az egynegyedével drágulhat a burgonya, mivel az időjárás miatt nem volt jó az idei termés.

 

A Statisztikai Hivatal szerint szeptemberben a boltokban átlagosan egy kilogramm burgonya 61 centbe került. Karácsony előtt azonban egy kilogramm burgonya ára a 80 centet is elérheti. Ugyanakkor a végső árra az üzletláncok által folytatott politika lesz hatással.

 

A burgonyatermesztők már nyáron figyelmeztettek arra, hogy rossz lesz az idei termés. Míg a termést hagyományosan szeptembertől novemberig gyűjtik be, addig idén már augusztusban megkezdték a burgonya kiszántását.

 

 hirdetes_300x300  

Amellett, hogy a hosszan tartó meleg idő miatt idén előbb ki kellett szántani a burgonyákat, a krumplikból nemcsak kevesebb van, de kicsik és repedezettek is.

 

Ám a szlovákiai burgonyaterméstől sokkal fontosabb az, hogy milyen a helyzet Nyugat-Európában, hiszen a hazai üzletláncokban kínált burgonyák többsége nagyon gyakran onnan származik. Rossz hír, hogy a német és a cseh termesztők már nyáron 40%-kal alacsonyabb termésre figyelmeztettek.

 

A külföldi alacsony burgonyatermés miatt a szlovákiai termelők már most a burgonya felvásárlási árának növekedéséről beszélnek, ami a tavalyi éhez képest akár 25–30 centtel is több lehet. Emellett az üzletláncokkal folytatott tárgyalások során is jobb helyzetben lesznek, mivel a hazai termést nem fogják tudni helyettesíteni a külföldről behozott olcsó burgonyával.

 

Míg tavaly az üzletláncok egy kilogramm burgonyát 18 centért vásároltak fel a termlőktől, addig idén ez az ár a 30 centet is elérheti.

 

Sme.sk

Nyitókép: TASR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!