Tizenegy évvel a faliújságtender kirobbanása után végre döntés született a Legfelsőbb Bíróságon.

 

Marian Janušek, az SNS exszminisztere 11 évnyi börtönbüntetést kapott, míg utódja, Igor Štefanov 9 évet tölthet el a rácsok mögött. Az új büntetéseket a Legfelsőbb Bíróság azután rótta ki, miután Janušek és Štefanov fellebbezett a Specializált Büntetőbíróság tavalyi döntése ellen.

 

A Legfelsőbb Bíróság szinte ugyanolyan büntetést rótt ki rájuk, mint tavaly a Specializált Büntetőbíróság. Egyedül Janušek kapott egy évvel kevesebb börtönbüntetést.

 

 hirdetes_300x300  

Továbbra is érvényben maradtak azok a bírságok, amiket Janušekre és Štefanovra kirótták: mindkettejüknek 30 ezer eurós bírásgot kell kifezetniük, és öt éven keresztül nem tölthetnek be nyilvános funckiót.

 

A két exminiszter közül egyik sem hallgatta meg személyesen az ítéletet. Amennyiben személyesen részt vettek volna a tárgyaláson, egyenesen bilincsbe verve távoztak volna a tárgyalóteremből.

 

Az első Fico-kormány egyik legnagyobb botránya 2007-re nyúlik vissza. Akkor a Janušek által irányított építésügyi tárca egy pályázatot írt ki (120 millió euró értékben) az uniós forrásokkal kapcsolatos jogi szolgáltatások, illetve propagáció elvégzésére. Csakhogy ez a pályázati lehetőség nem került a nyilvánosság tudomására, mivel az információt csak a minisztérium épületében található faliújságon függesztették ki. Emiatt csupán egyetlen érdeklődő jelentkezett: a Ján Slotához, az SNS akkori elnökéhez közelálló konzorcium, amelyhez a Zamedia és az Avocat vállalat is tartozott.

 

A faliújságtender 12,7 millió eurós kárt okozott az államnak.

 

Sme.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!