Szlovákia lakosságának reálbére 29 évvel a bársonyos forradalom után egynegyeddel több, mint 1989-ben. Szlovákiában a reálbérek először 2007-ben lépték át az 1989-es reálbérek szintjét.

 

29 évvel ezelőtt az átlagos nominálbér 3 142 csehszlovák korona volt, ami átszámítva havonta 104 eurót tett ki. Szlovákiában 2017-ben az átlagbér elérte a 954 eurót.

 

Nőttek a fizetések, de az árak is

 

 hirdetes_300x300  

Jana Glasová, a Postabank elemzőjének elmondása szerint annak ellenére, hogy a bársonyos forradalom óta kilencszeresére nőttek a bérek, ez alatt az idő alatt az árak a nyolcszorosával emelkedtek meg.

 

Glasová azt is hozzátette, hogy az élelmiszerek árának többsége jelenleg olcsóbb, mint 1989-ben. A legjelentősebb árcsökkenés a hús- és füstöltáru terén figyelhető meg. Emellett természetesen vannak olyan élelmiszerek is, amelyek a forradalom időszakához képest drágábbak lettek. Ilyen például a tej, a burgonya és a csokoládé.

 

Lakáspiac

 

A többi termék közül jelenleg olcsóbban tudunk elektronikai terméket és autót vásárolni. Momentán az üzemanyaghoz is olcsóbban juthatunk hozzá, mint 1989-ben. Glasová szerint ebben az összehasonlításban azonban külön fejezetet képez a lakáspiac.

 

Amíg 1989 előtt a lakások nagy részét ingyen adták, vagy ha fizetni is kellett érte, akkor maximum 20–40 ezer koronát, addig napjainkban több tízezer, sőt százezer euróba kerül egy lakás.

 

Sme.sk

Nyitókép: Thinkstock

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!