Nyitókép: Emerging-europe.com

 

Az Eurostat adatai szerint Európa feltörekvő országainak nyugat-európában dolgozó vendégmunkásai küldték hazájukba a legtöbb pénzt. Az uniós statisztikai hivatal a más uniós országban élő természetes személyek hazaküldött pénzforgalmát vizsgálta meg a 2017-es adatok alapján.

 

A pénz ki- és beáramlásának mérlege 11 országban volt pozitív – vagyis több pénzt jött be, mint ment külföldre. Közülük kilenc Kelet-Közép-Európában található.

 

Az élen Lengyelország (2,8 milliárd euró a kimenő pénzforgalmat már levonva), Románia (2,57 milliárd euró) és Bulgária (1,13 milliárd euró) szerepelnek. A legkisebb összegeket Lettországnál (218 millió euró), Szlovákiánál (170 millió euró) és Észtországnál (76 millió) állapították meg.

 hirdetes_810x300  

 

Lengyelország (3,1 milliárd euró) és Románia (2,8 milliárd euró) fogadja a legtöbb külföldről érkező pénzt. Ugyanakkor Szlovákia (99 %) és Magyarország (95 %) esetében volt a legmagasabb az unió területéről küldött pénzek aránya – nem csak Közép-Kelet-Európában, de az egész EU-ban is.

 

Összesen az 518 milliós népességű EU-ban 2017-ben 15,5 milliárd eurós pénzforgalmat bonyolítottak az emberek uniós tagországok között. Harmadik országokból, vagy harmadik országokba 10,7 milliárd eurós forgalom zajlott a tavalyi évben. Az egész EU-ból harmadik országokba összesen 32,7 milliárd eurót utaltak el az emberek.

 

Emerging-europe.com

Nyitókép: Emerging-europe.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!