Nyitókép: infostart.hu

 

Magyar, német, osztrák, cseh, és szlovák közös jelölésre szerdán a kékfestés hagyománya is felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) illetékes bizottságának hétfőn Port Louis-ban kezdődő tanácskozásán Mauriciuson.

 

A jelölést az orsztrák fél koordinálta, a csehek kérvényét, hogy a krkonoši kékfestés alapú karácsonyi díszek is felkerüljenek a listára, a bizottság elutasította.

 

A festőmesterséget Európában a flamandok terjesztették el, akik már a 8. századtól gyakorolták. A legkorábbi festőcéh 1208-ban, Bécsben jött létre. Az akkori Magyarországon  először 1608-ban Lőcse, Eperjes, Igló és Késmárk társulásával kezdte meg működését. A kékfestés a 18. század végétől meghonosodó festőmesterség egyik speciális ágát a rezerv eljárású dúcnyomást és az indigóval történő textilfestést jelenti.

 hirdetes_810x300  

 

A 20. század elején mintegy 400 műhely működött Magyarországon. A textilipar átalakulása, a gyárak megszaporodása a 20. század második felétől a kis műhelyek, manufaktúrák létét is bizonytalanná tette, így kevés műhely tudott talpon maradni. Az 1970-es években számuk már a harmincat sem érte el.

 

 

UNESCO/ČTK/teraz.sk

 

Megosztás:
Címkék: kékfestés UNESCO

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!