Ukrajna újra hadihajókat akar átküldeni a Kercsi-szoroson  jelentette ki a BBC brit közszolgálati tévének adott interjújában Olekszandr Turcsinov, az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára.

 

Mint mondta, Ukrajna számára ez „elvi kérdés”.

 

„Ha ezt annyiban hagyjuk, akkor Oroszország de facto eléri célját, az Aovi-tenger elfoglalását, és új, egyoldalúan meghúzott tengeri határokat hoz létre a Fekete-tengeren, amivel legalizálja Krím annektálását”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a titkár. Turcsinov nem részletezte, mikor és milyen hajók próbálnak majd átjutni a Kercsi-szoroson, azt azonban leszögezte, hogy az ukrán haderőnek szándékában áll meghívni a hajók fedélzetére az EBSZ megfigyelőit. Ezt a lehetőséget már felvázolta a NATO képviselőinek, akik egyelőre nem adtak egyértelmű választ.

 

A kockázatosnak ígérkező próbálkozás Ukrajna számára valóban elvi kérdés. A november 25-én történt kercsi incidens esetében az ukrán hajók nem kértek engedélyt az oroszoktól az áthaladásra. Ám ha ezt megtették volna, elismerték volna, hogy orosz felségvizeken vannak, vagyis közvetve azt is, hogy Krím Oroszország része. A mostani bejelentés azonban akár az azovi-tengeri feszültség fokozódását is jelentheti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!