A bukaresti kormány a következő hat hónapban megpróbál egyensúlyt teremteni a hazai és az európai politikában is – írja az euractiv.sk uniós portál. Románia január elsejével átvette az EU soros elnökségét, és nem kisebb ügyek idején töltheti be a tisztséget, mint az EP-választások, Nagy-Britannia tényleges távozása az EU-ból illetve az uniós költségvetésről szóló vita.

 

A román kormány álláspontja szerint „pártatlan közvetítő” kíván lenni soros uniós elnökként Brüsszel és a tagállamok között. Az Európai Tanács asztalán 257 javaslat várakozik, ezek zöméről ebben a félévben kellene döntést hozni.

 

A soros elnökséget azonban beárnyékolja a román belpolitikai feszültség, amely a jobboldali-liberális államfő, Klaus Iohannis és a szociáldemokrata kormány között éleződött ki. A jogerősen visszaélés miatt elítélt Liviu Dragnea, a szocdem SPD elnöke az ítélet miatt nem lehet kormányfő, ezért saját embereit ültette a kormányzat élére, aki pedig kritikusan beszélt róla, eltávolította a hatalomból és a pártból.

 

 hirdetes_300x300  

Viorica Dancila kormányfő nemrég kijelentette, hogy ő akarja képviselni Romániát az uniós találkozókon, azonban egy 2012-ben hozott alkotmánybírói határozat értelmében ez a jog az államfőé.

 

Néhány napja pedig Jean-Claud Juncker azt találta mondani, hogy kételkedik Románia azon képességében, hogy képes lenne megfelelni a soros elnökség elvárásainak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!