Nyitókép: napalete.sk

 

Míg Robert Fico arról volt híres, hogy egy életnagyságú faszobrot tartott az irodájában Juraj Jánošík híres szlovák betyárról, addig az SNS alelnöke, Anton Hrnko példás „büntetést“ kér Juraj Jánošík számára.

 

Hrnko a közösségi oldalán szólította fel az RTVS vezérigazgatóját, Jaroslav Rezníket arra, hogy a közszolgálati televízió legújabb műsorából – melyben a legnagyobb szlovákot keresik – töröljék Juraj Jánošíkot. A terhelyi születésű betyár ugyanis bekerült a 100-as lista TOP 10 finalistája közé.

 

 hirdetes_300x300  

Az SNS alelnöke szerint azzal, hogy az RTVS beválogatta Jánošíkot a versenybe, megszegte a szabályokat. Hrnko felhívta a figyelmet arra, hogy a betyárt a deményi pap meggyilkolása miatt elítélték, de sosem rehabilitálták.

 

Az RTVS aztuán egészítette ki a műsort ezzel a rendelkezéssel, miután heves vita robbant ki arról, hogy az 1938–1945 közötti fasiszta bábállam, az első Szlovák Köztársaság elnökét, Jozef Tisot is beválasszák-e a legnagyobb szlovákok közé. Rezník ezután úgy döntött, hogy a versenyzők között nem lehet olyan személy, akit a múltban érvényesen elítéltek.

 

Hrnkonak azonban nem csak Jánošík az egyetlen kikötése a legnagyobb szlovákot kereső műsorral kapcsolatban. A nemzetiek alelnökének Ján Kuciak meggyilkolt újságíró helyezése sem nyerte el a tetszését.

 

„Már megbocsássanak, de nagyon magas helyen végeztek azok az emberek, akik a saját munkaadójuk áldozatává váltak, hiszen anélkül írattak meg velük mérgező cikkeket, hogy tájékoztatták volna őket a negatív, sőt végzetes következményekről“

 

– írta Hrnko a közösségi oldalán.

 

Aktuality.sk

 

Sagan, Jánošík, Husák vagy Cirill és Metód – Ki lesz a “legnagyobb szlovák”?

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!