Hackerek több száz politikus, újságíró és művész adatait tulajdonították el. A német törvényhozás összes pártja érintett, kivéve a legnagyobb ellenzéki erőt, az szélsőjobboldali AfD.

 

A hackerek több politikustól „érzékeny”, személyes adatokat loptak el: nyaraláson készült fotókat, családtagokkal folytatott üzenetváltásokat, bankkártyaszámokat, telefonszámokat és egyéb személyes elérhetőségeket. Ráadásul minden egyes ellopott adatot közzé is tettek az interneten. Már hetekkel ezelőtt elkezdték őket szivárogtatni, amolyan politikai ádventi naptárként.

 

Ennek ellenére csak tegnap, csütörtök este vált az ügyből botrány, miután a német szövetségi IT-biztonsági hivatal válságtanácskozást tartott. Azt már sikerült megállapítaniuk, hogy kormányzati infrastruktúrákat nem érintett a támadás, ám állami szintű vezető hivatalnokokat igen – például Angela Merkelt is meghackelték, bár semmi érzékeny nem került róla napvilágra.

 

 hirdetes_810x300  

Az MTI közlése szerint a hackertámadás a „politikai intézményrendszer minden szintjét érintette”, Bundestag-képviselők mellett német EP-képviselők adatai is napvilágra kerültek. És mivel politikusokról van szó, a német sajtóban „minden idők legsúlyosabb” támadásaként írják le az esetet. Érdemes megjegyezni, hogy egyes német portálok szerint kifejezetten olyan politikusok estek áldozatul az adatlopásnak, akik élesen bírálják a bevándorlás-ellenes AfD-t.

 

Körkép.sk, DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!