Nyitókép: thedailybeast.com

 

Václav Klaus korábbi cseh államfő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy újra indulna a köztársaságielnök-választáson. Úgy véli azonban, hogy ez már az új generáció feladata. Klaus a Prima televíziónak adott nyilatkozatában kritizálta Andrej Babiš (ANO) kormányát, mely szerinte koncepció nélkül működik.

 

A kormányfő családjával és vállalkozásaival kapcsolatos kérdéseket mellékesnek nevezte. Mint elmondta, Ukrajna jelenti a legnagyobb biztonsági kockázatot, mely szerinte a nyugat által  az oroszok, és Vladimír Putin provokálására lett „felkínálva”.

 

„Nem tudom, hogy az én koromban törekedhet-e még ilyesmire az ember,”

 

 hirdetes_300x300  

választolt Klaus az esetleges államfőjelöltségét firtató kérdésre.

 

„Az ilyen lehetőség fennáll, de azt gondolom, hogy ez már az új generáció feladata,”

 

tette hozzá. Az új generációnak azonban szerinte törekednie kell erre és ki kell profilálódnia.

 

Klaus egyúttal érzi a nemzetközi feszültség növekedését. A legnagyobb biztonságpolitikai problémának Ukrajnát nevezte meg.

 

„Ha fogalmazhatok így, ők maguk kínálkoznak fel a nyugati számára, beleértve a mieinket is, arra a szerepre, hogy provokálják Oroszországot és Putin elnököt,”

 

mondta.

 

Az orosz elnök szerinte „továbbra is óvatos és tartózkodó, és nem ül fel a provokációra. Ami szerencse, mert ha egy kaotikusan gondolkodó valaki lenne, az üst felrobbanhatna,” tette hozzá.

 

Jevhen Perebyjnis, Ukrajna prágai nagykövete a twitteren keresztül kérdezte meg Klaust, hogy szavai vajon azt jelentik-e, hogy 1938-ban Csehszlovákia volt az, aki „provokálta a higgadt és tartózkodó“ Hitlert.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!